Pozdravni govor i inauguracija predsednika Univerziteta „Džon Nezbit“

Pozdravni govor predsednice

,,Duboko sam dirnuta toplom dobrodošlicom koju smo Džon i ja danas doživeli na ovom univerzitetu. Ponosna sam što sam postala nova predsednica Univerziteta „Džon Nezbit“. Predivno je osetiti ambicije i pozitivno raspoloženje, koji nas ohrabruju u našem cilju da učinimo sve što možemo kako bismo doprineli kvalitetu ovog univerziteta.

Sve ovo je veoma važno, međutim, najvažniji na ovom univerzitetu ste vi. Vi, studenti, stvarate kvalitet Univerziteta. Vaše težnje, vaš doprinos i duh koji unosite u svet kada diplomirate.

Vreme studiranja je i predivno i teško u vašem životu. U godinama koje su pred vama, vi morate da saznate koji su vaši talenti, šta je to što zaista hoćete, šta stvarno volite – pošto je to ono što će biti najbolje za vas. I ono što je još važnije, moraćete da saznate ko ste vi. Šta su vaše vrednosti? Za šta vi, kao osoba, želite da se zalažete? To je univerzalno pitanje.

Pre samo nekoliko dana, Džon i ja smo bili u Kini i razgovarali sa studentima na nekoliko univerziteta i srednjih škola. Mogućnosti za mlade ljude su tamo veće nego ikada u istoriji. Ali, to je došlo sa cenom. Pritisak je, takođe, jači nego ikada pre. Kineski studenti treba da ispune očekivanja svojih porodica, svojih nastavnika i čitavog društva.

Pritisak na vas je isto tako snažan. U Srbiji se mogućnosti često čine nedovoljnim, a poslovno okruženje možda nije onakvo o kakvom ste sanjali. Uprkos tome, vi i vaše porodice imate velike aspiracije. Vaša zemlja gleda na vas sa velikim nadama.

Današnje društvo posvećuje mnogo pažnje tome koliko novca zarađujete, koju ste društvenu poziciju za sebe ostvarili. U metaforičkom smislu, to znači da ćete prebaciti celu težinu na jednu nogu. Mi možemo stajati na jednoj nozi, ali ne dugo.

Svakako, teško je ići napred. A da bismo bili utemeljeni i napredovali, moramo stajati na obe noge. Dakle, morate osnažiti zanemarenu, „drugu nogu“ – koja je ono što ste vi, vaša ličnost, vaš karakter. Kako biste išli dalje u životu, potreban vam je balans.

Sada, šta je to što vam je neophodno kako biste išli napred?

Za šta god da ste se odlučili da studirate, u kojoj god oblasti ili nastojanjima ste se obreli, postoje dva ključna alata koji će vam koristiti najviše:

  1. Vaše sposobnosti komunikacije. U našem, veoma konkurentnom, okruženju, reči su te koje definišu granice vašeg sveta. Tako da je moj savet vama: čitajte, čitajte, koliko god dobre literature možete da nađete. To će vam služiti čitavog života.
  2. Vaša mogućnost da „prodate“ svoja znanja i umeće. Ovo je usko povezano sa brojem 1, vašim veštinama komunikacije. Bilo da ćete biti naučnik, advokat ili preduzetnik, moraćete da „prodate“ ono što možete da ponudite, ono čime možete da doprinesete.

Čak i ukoliko ste dobro razvili ove alate, ponekad će izgledati kao da zid stoji oko vas ili iznad vas. I pitaćete se, kako možete da prodrete kroz njega. Ovo me je podsetilo na kratku priču koju sam, ne tako davno, čitala svojim unucima, priču o maloj vlati trave.

Ona je rasla u tmini zemlje. Od svoje mame je saznala da će jednog dana moći da se probije kroz tamu na svetlost dana. Ali, kako je to moguće kroz tolike naslage zemlje iznad nje?

– „Ako to posmatraš iz daljine“ – rekla joj je mama – „zemlja izgleda kao neprobojni blok. Ali, ako pogledaš malo bolje i malo bliže, videćeš da to nije samo jedan blok. To je mnoštvo malih delića između kojih postoji prostor. I kroz ove podele i pukotine, ti možeš probiti svoj put gore. Biće ti potrebno mnogo okreta, ali ako budeš ostala uporna – proguraćeš se kroz sve prepreke“.

Isto se odnosi i na vas. Da biste dostigli svoj cilj, da biste živeli svoj san, suočićete se sa brojnim otporima i preprekama koje je potrebno prevazići. Međutim, ako ste utemeljeni na obe svoje noge, možete pronaći svoj put do svetlosti – dakle onoga što jeste i što želite da postanete.“

Doris Nezbit,
Predsednik Unverziteta „Džon Nezbit“