U sredu, 22. marta, u Svečanoj sali SANU, u Knez-Mihailovoj ulici u Beogradu, predstavljen je stvaralački portret akademika Ljubiše Rakića i priređen svojevrstan omaž ovom istaknutom naučniku koji je i predsednik Saveta Univerziteta „Džon Nezbit“.

Svečanosti je prisustvovalo mnoštvo uglednih naučnika i javnih radnika, uključujući i akademika Vladimira Kostića, predsednika SANU.

Otvarajući skup, akademik Zoran Popović, predsednik Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj Srbije, predstavio je akademika Rakića kao velikog srpskog i svetskog naučnika na polju neuronauka, i kao organizatora i učesnika međunarodnih skupova koji su ostavili dubok trag u nauci. Akademik Rakić učestvovao je u naučnim timovima iz SAD i Rusije u kojima su bili i dvojica nobelovaca s područja medicine.
„Akademik Rakić je živa legenda SANU, u kojoj je proveo više od polovine svog plodnog života“, kazao je akademik Popović.

Akademik Ljubiša Rakić član je SANU od 1974. godine, a izabran je i za člana još četiri svetske akademije, kao i više uglednih naučnih društava sa svih strana sveta –  od Kine i Rusije do Zapadne Evrope i SAD. Naš akademik je i član Nobelovog komiteta predlagača za oblast medicinskih nauka (već u drugom mandatu). Objavio je više od 500 naučnih radova u zemlji i svetu, zatim 9 monografija (3 u zemlji i 6 u inostranstvu) i 5 udžbenika. Bio je i potpredsednik SANU od 2008. do 2015. godine.
Na svečanosti u njegovu čast, akademik Rakić govorio je o svom životnom i naučnom putu.

U ime uprave našeg Univerziteta, svečanosti su prisustvovali zamenik rektora prof. Neđo Danilović i prorektor prof. Milivoje Pavlović, kao i grupa studenata našeg doktorskog programa.

Naš univerzitet je nedavno predložio akademika Rakića za nagradu „Izuzetan zlatni beočug“, koja se dodeljuje istaknutim stvaraocima u oblasti nauke i kulture.

  Snimio M. Rajković „Kaktus“

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND
code and design: Ivapix

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU:      

Megatrend Univerzitet